петък, 16 ноември 2012 г.

Потребителите на Google могат да извършат космическо пътешествие

Компанията Google създаде модел на Млечния път


Той е разработен като приложение на браузъра Chrome, но работи и с други браузъри. Ръководството на  Google, отдавна се увлича от Космоса. Компанията създаде на тази тема вече серия от продукти. Например интерактивна карта на съзвездията -  Google Sky. При това нито един от проектите първоначално не е бил с насоченост за получаване на печалба от него. 

Млечният път е галактиката в която се намира Слънчевата система и Земята. Тук според различни оценки са разположени от 200 до 400 милиарда звезди.  Google показва около  100 000 от тях. Потребителят може да извърши виртуално космическо пътешествие. Като приближи картата може да види орбитите на планетите и Слънцето. При навеждане на курсора на отделните звезди на екрана се появяват техните имена, а при кликване - справочна информация за небесните тела - размери, яркост, сила на притегляне. 

За определяне на координатите на звездите  Google е използвал данни от  NASA и Европейската Космическа Агенция. От компанията предупредиха, че общия вид на галактиката е визуализиран приблизително. Всъщност за мащабите на Вселената това едва ли ще е забележимо - по най-приблизителни разчети в нея съществуват няколко  стотин секстилиона звезди.



Няма коментари:

Публикуване на коментар