вторник, 6 ноември 2012 г.

В Австралия намериха скелет на най-големия до сега 25 метров динозавър

Австралийските археолози представиха своята последна находка - останки от най-големият в Австралия и един от най-големите с всета динозаври.

Учените казват, че животното е било високо около 25 метра, неговото точно тегло засега не могат да посочат, но една от най-големите досега съхранени кости от скелет тежи повече от 100 килограма и има дължина малко повече от 1, 5 метра. По предварителни разчети доисторическият гущер би могъл да тежи около 50 тона.

По думите на куратора на музея на Куинсланд, Австралия, Скот Хокнал, на мястото на разкопките в град Ероманг на 1000 километра от столицата Куинсланд, били намерени 2 скелета на животни, но единият от тях се е съхранил значително по-лошо от другия.


Хокнал отбеляза, че новата находка на археолозите е със 7 метра по-голяма от предишната, която до сега се смяташе за най-големият австралийски динозавър. 

Намерените останки са принадлежали на гущер, обитаващ земята преди около 100-200 милиона години, през Юрския и ранния Мелов периоди. По думите на австралийските учени, за сега на планетата се намират предимно останки на животни живели именно в тези периоди.

Още една особеност на последната находка е в това, че до сега се намираха обикновено вкаменелости, а сега е намерена имено кост, което се случва доста рядко, особено като се отчетат размерите на гущера.




Няма коментари:

Публикуване на коментар