вторник, 27 ноември 2012 г.

В Антарктида намерили останки от суперпингвини


Гигантски пингвини с ръст превишаващ ръста на съвременния човек отпреди 34 милиона години, били намерени в Антарктида. 
"Останките показват, че това са били най-големите пингвини известни до днес, както по отношение на ръста, така и на теглото" - разказва палеонтологът на аржентинския музей Ла Плата, Каролина Акоста. По нейните думи, най-големият от съвременните пингвини - императорският - достига ръст само до 1, 2 метра. 
Пингвинът-гигант бил открит от директора на отдела по палеонтология на аржентинския Институт за Антарктида, Марсело Регуеро. За първи път на белия континент той намира фрагменти от скелет на птица, позволяващ на учените точно да възстановят нейната анатомия и начин на придвижване. По данни на Акоста древните пингвини имали по-развита мускулатура, от съвременните си родственици и полагали много сили за активно плуване. 
Както предава  RPP.com, да се съди за родовата или за видова принадлежност на намерения пингвин въз основа на откритите кости е невъзможно. Не е ясно даже това самка ли е било или самец. Затова през следващото антарктическо лято учените ще търсят нови останки от полярните пингвини-гиганти. 
Да припомним, че в началото на 2012 година новозеландски палеонтолози описаха нов род гигантски пингвини  – Kairuku grebneffi. Те живяли преди 25 милиона години и израствали до височина 1, 3 метра. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар