сряда, 28 ноември 2012 г.

Червени полярни сияния 13-14 ноември 2012


Последното изхвърляне на слънчева активност (13–14 ноември, 2012) предизвика магнитна буря със средна интензивност  (Kp = 6) и червени полярни сияния. Яркото йоносферно зарево е било наблюдавано по целия полярен кръг от Русия до САЩ, а даже и на места в средните ширини.
Графика на смущенията в магнитното поле. © SWPC | NOAA
Източник на геомагнитното смущение е било изхвърляне на коронална маса от слънцето. Потокът на слънчевото вещество имал широк спектър от частици, което се е проявило в различни цветове на светене на атмосферата.


Светене на йоносферата от космоса , 18:18 по Гринуич, 13 ноември 2012 г. © Спътник DMPS | NOAA .
Като правило полярните сияния имат зелен или виолетов цвят, но понякога небето искри в отенъци на червеното. Магнитната буря на 14 ноември 2012 е отбелязана с такова рядко събитие.


14 ноември 2012 година, Уайтхаус, Юкон, Канада. © David E. Cartier | Spaceweather.com
"Аз бях поразен от дълбокия ален цвят" - казва Дейвид Картер, наблюдаващ природното явление на 40 км източно от Уайтхорс, Юкон, Канада.


14 ноември 2012 г., Мичиган, САЩ. © Shawn Malone | Spaceweather.com
Подобни прояви на червен цвят в полярното сияние любители на небето зафиксирали в Уисконсин и Мичиган, САЩ.


13 ноември 2012 г., Уисконсин, САЩ. © Justin Phillips | Spaceweather.com
Червени полярни сияния се появяват по време на интензивни магнитни бури. Те възникват в горната част на атмосферата на височина 300-500 километра.


14 ноември 2012 г., Мичиган, САЩ. © Sarah DAngelo | Spaceweather.com
Учените предполагат, че червеният цвят е свързан с мощен поток от електрони с ниска енергия. При сблъскване с горните части на атмосферата се получава възбуждане на атомите на кислорода и азота, влизащи в нейния състав, което се съпровожда със сияние в червен цвят.

източник : gismeteo.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар