понеделник, 5 ноември 2012 г.

На европейските лекари разрешиха да се намесват в гените на човека


В Европа на лекарите разрешиха да се намесват в генетическия код на човека. През следващата година в продажба ще бъде пуснато първото лекарство, което ще коригира генетичните данни. То ще се превърне в средство за борба с генетично причинен панкреатит.

За европейските лекари се появиха нови способи на лечение на заболявания, с които по-рано не можеха да се справят с традиционните методи. Отдавна медиците могат на генетично ниво да коригират работата на механизмите на човешкия организъм, които са увредени. Така наречената генотерапия за първи път е одобрена официално от Европейската комисия, за комерческо използване. 

На неголяма холандска компания е разрешено да пусне в продажба лекарство за рядко заболяване, от което страдат хора с увредени копия на гените, отговарящи за разграждането на мазнините в кръвта. Повреда в работата на този механизъм довежда до развитие на остър панкреатит с възможен летален изход. Това генетично заболяване се среща у всеки милионен жител на планетата. 

Глайбер - така се нарича новият препарат - представлява вирус , който заразява мускулните клетки на увредения ген с работоспособни копия , предава ВВС. Препаратът ще бъде пуснат в продажба през следващата година. Курсът на лечение ще струва милион лири стерлинги. Това е рекордна цена в медицинските услуги. Но производителите на препарата смятат, че тя е оправдана, защото това не е просто временно облекчение, а завинаги ще се поправи допуснатата от природата грешка в гените. 

За първи път сериозно за генетични методи на лечение се заговори в началото на 1990 години, след първите успехи на лабораторно лечение на имунни заболявания. Първата страна, където беше разрешена гената терапия  през 2003 година беше Китай. В Европа и САЩ до този момент лечение с тези методи се допускаше само за научно-изследователски цели. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар