понеделник, 17 декември 2012 г.

Над Шотландия се появиха многоцветни перлени облаци




Многоцветни перлени облаци в небето, появили се след залеза на слънцето на 9 декември 2012 година над Шотландия привлякоха вниманието веднага на няколко любителя на природата, които публикуваха свои снимки в социалните мрежи. 

"Те бяха удивително красиви - мечта на всеки фотограф" - коментира снимките Лесли Дженингс от Абердиншир.
"Облаците преливаха в многоцветни перлени отенъци. Аз никога не съм виждал нещо подобно преди" - добавя Рейчъл Тейлър, също от Абердиншир.


Официалната Метеослужба на Великобритания не е фиксирала това явление. Но по съвкупността на астрономическите и атмосферни фактори, в това число и отчитайки ситуацията в стратосферата, метеоролозите не изключват, че това са били точно много редките перлени многоцветни облаци.  



 Физиката на тяхното появяване е описана отдавна от учените. Това са стратосферни облаци, които възникват на височина 15-30 километра. За тяхното появяване е нужно рядко съчетание на природни фактори, сред които ключеви се явяват температура по ниска от -78 градуса и височина на слънцето под хоризонта.  


Отразявайки слънчевата светлина, която ги осветява отдолу, те изглеждат като светещи на тъмното небе. Около 2 часа след залеза на слънцето светенето се прекратява, но с наближаването на изгрева се подновява отново.


Облаците се наблюдават само в северните райони на Земята, особено в Аляска и в Северна Европа - Шотландия и Норвегия.


Играта на перлените цветове е обусловена от много силна иридесценция - пречупване на слънчевата светлина в сферични ледени кристали с еднакви размери.   



Няма коментари:

Публикуване на коментар