петък, 21 септември 2012 г.

NASA започна работа над свръхсветлинен кораб

Специалистите от  NASA решават проблема със свиването (компресия) на пространството и времето за да осъществят междузвезден полет със скорост по-голяма от скоростта на светлината, съобщава специалистът по инженерно обезпечаване на  NASA доктор Уайт.



Уайт отбелязва, че независимо от всички технически достижения на земляните, в областта на усвоението на космоса ние се намираме на нивото на пещерните хора. "Всичко което сме направили:  "обесили" сме станция на земна орбита, в която понякога идват да живеят хора, а също така сме изпратили няколко робота на Марс".


Главната задача на усвояването на космоса в дългосрочна перспектива е да се създаде колония, където могат да живеят хора. Но полетът към далечните звезди се усложнява от това, че нито една частица имаща маса и заряд не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината.


Въпреки това учените от  NASA намерили вратичка във физическите уравнения. Сега цялата им работа се води на микроскопично ниво. Така те открили, че времето може да се движи по-бързо или по-бавно при мащабни въздействия на сили, подобни на ядрения взрив.

Потенциално, корабът е длъжен със своите двигатели да създава усукан балон, който ще акумулира енергия и ще забавя времето пред кораба и след него. Всичко това ще позволи по-бързо да се преодоляват значителни разстояния. По този начин подобен кораб ще може да измине определено разстояние за няколко дни, като в това време на Земята ще са изминали няколко седмици.


Ако такъв кораб бъде действително построен, то той ще стане аналог на космическия кораб от култовия филм  Star Track (Звезден път), в който екипажът се придвижва в междугалактическото пространство преминавайки в други измерения.


Също така специалистите са решили проблема на получаването на енергия. По-рано се смяташе, че за полет към Алфа-Центавър, най-близката звезда до Земята, ще е нужен горивен резервоар с размерите на Юпитер. Но екипът на доктор Уайт предположил, че ако се успее да се наруши сковаността пространство-време, то за преодоляването на такова разстояние ще са нужни само 500 кг гориво, а скоростта ще превишава 10 пъти скоростта на светлината.


Сега специалистите се опитват да започнат експериментално потвърждение на своите изчисления, и ако всичко се потвърди, то вече в близко време може да бъде планирано пътешествие към близките ни екзопланети, където могат да съществуват потенциални условия за живот.



Няма коментари:

Публикуване на коментар