четвъртък, 20 септември 2012 г.

Вирусите в ледниците на Антарктида заплашват човечеството

















 Към такова развитие на събитията, медицината към дадения момент не е готова и едва ли ще съумее да противостои. Снимка: eurosmi.ru
Сега се провежда мегагеномен анализ на неизвестни досега микроорганизми, намерени под ледовете на Антарктида. Учените уверяват, че съвременната медицина няма да може да се справи с опасните вируси.
Американски и испански учени бият тревога. Под многогодишните ледове на Антарктида били намерени опасни вируси, които по-рано не били известни., пише  odnoy-strokoy.ru.
При запазване на тенденцията към глобално затопляне и по-нататъшно повишение на температурите, тези микроорганизми могат да започнат да се размножават и заедно с разтапящия се лед да се преместят в Световния океан. Изследователи от Ню-Йоркския Университет пояснили, че на дадения етап са намерени опасни вируси, защитени с протеинова обвивка.
Опасенията на американците се споделят и от испанските учени. Неотдавна те завършили изследването на  водите на Limnopar. В тях те намерили огромно число вирусни микроорганизми. Сега испанците провеждат мегагеномен анализ на това, което са намерили под многогодишните ледове. Те се надяват, че техните изследвания могат да бъдат полезни в бъдещето да се разработят специални ваксини за борбата с тези опасни вируси.



Няма коментари:

Публикуване на коментар