събота, 29 септември 2012 г.

Живот на Марс: марсианските канали се оказаха ручеи




Марсоходът  Curiosity намери косвени доказателства за това, че на Марс някога е имало вода. Специалистите от НАСА получиха снимки, на които се виждат заоблени камъни. Сега учените смятат, че да загладят по този начин камъните, биха могли само вълните. А като доказателства привеждат подобни снимки от пейзажи на Земята.
Ако предположенията на учените са верни, то именно на това място на Червената планета някога е текъл марсиански ручей. До този извод дошли експерти, изучавайки камъните, които се виждат на снимката при увеличаване. Техните размери и закръглената форма, по мнението на специалистите показва, че по-рано камъните са се намирали на дъното на река. На пресконференцията учените донесоха за сравнение камък, взет от дъното на ручей от нашата планета. 
"Изучаваният от нас камък е приблизително с такъв размер. Както виждате той е със заоблена форма. По нея можем да съдим, че такива камъни са се движели по повърхността. Но техния размер изключва преместване с помощта на вятъра. Следователно те са се премествали във воден поток" - направи извод специалистката от НАСА Ребека Уилямс. 
Освен това за потвърждение на своята теория учените предложиха на журналистите да сравнят снимки на пресъхналия марсиански ручей и пресъхнал на земята. Но още по-нагледна прилика се установява между снимката от марсохода Curiosity и пресъхналото русло на река в пустинята Атакама на север в Чили. Двете снимки са почти индентични. 
"Съдейки по всичко марсианският ручей е съществувал там доста дълго. Скоростта на водата е била примерно метър за секунда, а дълбочината е била до около човешки пояс. Много изследвания е имало за марсианските канали и множество хипотези бяха повдигнати за това, какво е имало в тях. Но това е първия случай, когато ние виждаме на Марс, в един от неговите канали, камък заоблен от вода" - подчерта специалистът от НАСА Уилям Дитрих.
По този начин преди милиарди години повърхността на Марс може би е изглеждала почти като земната. Учените в близко време ще се заемат с детайлно изучаване на снимките. Те се надяват, че марсоходът ще им достави нови снимки, потвърждаващи тяхната теория. Сега марсоходът е изминал 130 метра от мястото на кацане - една трета от пътя до следващата му цел на проучване , получила името кръстовище Гленлег.
А след това марсоходът ще се отправи към своята основна цел - подножието на планината Маунт Шарп, в центъра на кратера Гейл, който е напълно възможно да е бил някога дъно на древно море. А следователно, именно там е най-голяма вероятността да се намерят доказателства за съществуването на живот на Марс.


Няма коментари:

Публикуване на коментар