сряда, 1 май 2013 г.

Хъбъл фотографирал Голямата Комета на 2013 година

Космическият телескоп Хъбъл получил снимки на кометата, претендираща за званието - най-ярката комета на 21 век. Изображение на небесното тяло е публикувано на сайта на  NASA.


Снимката била направена на 10 април, когато кометата C/2012 S1 (ISON) се намирала на разстояние 634 милиона километра от Земята. Облакът от прах и газ  около ядрото на небесното тяло достига 5 хиляди километра в диаметър, а дължината на опашката на кометата превишава 92 хиляди километра. 

Своят перихелий (най-близката точка до Слънцето) кометата според изчисления, ще достигне на 28 ноември - тя ще премине на разстояние 1, 1 милиона километра от Слънцето. В този момент яркостта на кометата, както се предполага, може да достигне звездна величина -13 - колкото е блясъкът на Луната при пълнолуние. Кометата ще може да се наблюдава редом със Слънцето даже и през деня. 

Ако очакванията на астрономите се потвърдят, то  C/2012 S1 ще получи не само названието "Голямата комета на 2013 година", но ще стане най-ярката за последния век астрономически наблюдения. Най-ярката комета на 20 век е  C/1965 S1 (Икея — Секи), която в перихелий през 1965 година имала величина -10 (по-ярките обекти имат по-голямо отрицателно число звездна величина).

Въпреки това учените са внимателни в своите оценки и заявления, за да не се повтори ситуацията с кометата C/1973 E1 (Кохоутека). Открито през 1973 година, на това небесно тяло веднага присвоили званието "комета на столетието", предполагайки, че то ще затъмни по блясък Икея-Секи. Но с приближаването към Слънцето кометата частично се разпаднала и нейната яркост достигнала само до величина -3.

Кометата C/2012 S1 е открита на 21 септември 2012 година от двама астрономи-любители: Виталий Невский от Беларус и Артем Новичонок от Русия. Наблюдението било направено в кисловодската обсерватория, която влиза в Международната Научна Оптична Мрежа (ISON).

Няма коментари:

Публикуване на коментар