понеделник, 4 февруари 2013 г.

Ген за устойчивост на студовете открили учени у народите на Сибир и Севера

Учени от Кембриджския Университет открили в генома на коренните народи на Севера и Сибир набор от гени, отговарящи за приспособляемостта на организма към екстремално ниски температури.


Северни народи


Били са изследвани гени на представители на десетки малки общности на Севера и Сибир. Три гена привлекли вниманието на изследователите. Първият от тях отговаря за произвеждането на топлина от самия организъм, вторият - за метаболизма на мазнините, като помага на организма да преработва мазната храна в топлина. Мазнините и тлъстите меса са  достатъчно много в порциона на северните народи. И накрая третият ген - способства за такова съкращаване на гладката мускулатура, при което тя най-малко губи топлина. 

Тези три гена, всички заедно или поотделно обезателно се срещат при коренните северни народи. Сега е станало ясно, защо някои хора спокойно понасят отрицателни температури, а други мръзнат на топло. 


Познаването на гените дава отговори не само на някои медицински въпроси. Наличието на определени гени може да покаже родството на едни народи с други, а също може да се узнае къде е възникнал даден народ и как е мигрирал. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар