петък, 7 септември 2012 г.

Европа обяви война на неграмотността



75 милиона възрастни европейци не умеят да четат и пишат. Всеки пети жител на Европа на възраст до 15 години също няма необходимите навици. Властите на ЕС бият тревога и приканват за спешна борба с неграмотността.

Специална група от експерти, създадена по инициатива на Еврокомисията публикува доклад от 80 страници за нивото на образоваността на европейците. Резултатите от изследването се оказали ужасяващи. Около 75 милиона възрастни европейци, а също така всеки пети младеж нямат и минимални навици за четене и писане. Официалните данни е съобщила Андрула Василиу, отговаряща в Еврокомисията по въпросите за образованието и културата на младежта. Резултатите от изследването Василиу нарекла парадоксални. 
"Четенето и писането станаха важни и полезни както никога до сега, в този цифров свят. А нашето ниво на владеене не е на висота. Ние трябва спешно да изменим тази тревожна ситуация" - заяви еврокомисара.

Експертите, изучаващи ситуацията дадоха редица препоръки по решението на проблема. За младежта те предлагат да се създават библиотеки на най-неочаквани места, например в търговските и развлекателни центрове. В училищата да се наемат повече учители-мъже. Оказало се, че момичетата четат и пишат по-добре от момчетата. Специалистите свързват това с факта, че повечето преподаватели в училище са жени. За малките  момчета няма модел за подражание в училище. И накрая за възрастните, които са пропуснали образованието си в училище, се препоръчва да се създадат групи за повишаване на грамотността на работните места.

Неотдавна ООН разпространи данни, според които в света около 775 милиона човека не могат да четат и пишат. Съгласно този документ, повече от две трети от това число са жени и девойки. Най-високо ниво на неграмотност бил фиксиран в страните от Африка, Южна и Източна Азия. Около 122 милиона подрастващи нямат базови знания за четене и писане.


Няма коментари:

Публикуване на коментар