вторник, 11 септември 2012 г.

Истината за нелеката съдба на писателя О'Хенри

Днес 11-ти септември се навършват 150 години от рождението през 1862 година на известния американски писател О'Хенри, признат майстор на краткия разказ.


Животът на хумориста, истинското име на когото е Уилям Сидни Портър, е бил невесел. Когато бил на три години починала майка му. Работил е още от детството си. Пробвал много професии. Вкусил живота на Дивия Запад, в Тексас. Почти всичко, за което е писал писателят, това са неговите житейски пътища, които е избирал за себе си, в това число и кривите.

След недълга служба в банка, бъдещият О'Хенри бил обвинен в присвояване и бил принуден да избяга в Южна Америка. Но известие за тежко заболяване на жена му го накарало да се върне. И тогава бил арестуван. Той бил в затвора три години, там станал и писател. Псевдонимът му се родил именно зад решетките.

Светът на каубоите, бродягите, мошениците, белите каторжници и измамниците, който създал писателят се оказал търсен. Произведенията на О'Хенри имали голям успех.  Това позволило на писателя да попадне в уважавания свят на богатите . Но и там, както станало ясно, всичко било, както при другите хора. 

Затова един от последните афоризми на О'Хенри не губещ актуалност днес, станали думите: "Всеки шилинг в чуждия джоб, тук възприемат като лично оскърбление".


Няма коментари:

Публикуване на коментар