вторник, 11 септември 2012 г.

Почина изобретателят на първия лаптоп



 В Сан-Франциско на 70 годишна възраст почина Уилям Могридж. Той е известен с това, че през 1979 година е конструирал портативен компютър, който е прието да се смята за първия лаптоп.

Уилям Могридж е роден на 26 юни 1943 година в Лондон. През 1979 година той пристигнал в Кремниевата долина, където открил собствено бюро ID Two, което се занимавало с промишлен дизайн. В същата година, компанията на Могридж била купена от  Grid Systems, а на него самия му поръчали да изработи компютър от нов тип, който би могъл да се помести в портфейл.
  
Резултат от труда на дизайнера било устройството  Compass (на снимката) с вградена клавиатура и сгъващ се капак, на който бил монтиран дисплей. При това апаратът бил много по-лек и пет пъти по-компактен от съвременните лаптопи. Той имал процесор i80c86 от Intel с тактова честота 8 Мега Херца и магнитна памет от 340 килобайта. Също така имал вграден модем със скорост на предаване на данните до 1200 бита в секунда. Да се инсталират програми било възможно от дискета или външен твърд диск.
"Болшинството от тези нововъведения сега  се смятат за подразбиращи се, например: плоският електро-луминисцентен графичен екран, нископрофилната клавиатура, памет на цилиндрични магнитни дискове и корпус от литиево-магниева сплав. Металният кожух, съчетаващ устойчивост и лекота, позволи да се създаде удивително силна машина" - писа Могридж в своята книга "Проектиране на взаимодействието", издадена през 2006. 
Цената на първия портативен ПК била около 8 хиляди долара. За редовия потребител той бил твърде скъп, но той бил популярен сред десантчиците и военните на САЩ. Благодарение на изобретението на Могридж, те можели да следят преместването на войските и техниката в тила на врага, а след това да изпращат данните в командния център. 
От Compass също така се заинтересувала Американската аерокосмическа агенция  (NASA), която използвала лаптопа при пускането на совалките в началото на 80-те години на миналия век.
Както пише The New York Times, Могридж починал на възраст 69 години от рак.



1 коментар: