сряда, 22 август 2012 г.

Учените ще създадат храна срещу затлъстяване




Европейските учени пристъпили към разработка на специална храна, която ще позволи на човека да не преяжда. Така Евросъюзът е решил да се бори с проблема на затлъстяването. Учените ще усъвършенстват храната с помощта на специален химически елемент.

По инициатива на ЕС международна група учени започна разработка на нов тип храна, която не позволява на човека да преяжда. При употреба на обикновена храна, чувството на ситост идва с малко закъснение. Затова хората често продължават да се хранят, даже когато техният организъм вече се е наситил. В новата "умна" храна, над която работят учените, ще бъде добавен специален химически елемент, който ще генерира сигнал за засищането навреме. "Умната" добавка ще бъде разработена на основа на вещества, които вече се съдържат в храната и активизират хормонът на засищането

Създаването на "умната" добавка за храна е поредна стъпка от обширна програма за борба със затлъстяването, която се реализира в Европа от 2005 година. По-рано компаниите производителки на храни бяха задължени да прекратят рекламата на непълноценната храна и да маркират стриктно състава на всички продукти. 

Комиссарят на  ЕС по въпросите на здравословното хранене Маркос Киприану, пред журналисти заяви, че главното е да се признае наличието на проблема със затлъстяването в Европа. И борбата с него може да се осъществи само с пропагандиране на здравословен начин на живот и правилно хранене. Комисарят призова правителствата на страните от ЕС да обърнат внимание на работата на учените.

Според статистиката в последните години в ЕС се увеличи количеството на заболявания, свързани със затлъстяването, такива като сърдечно-съдови, инсулт, захарен диабет. В тази връзка на правителствата се налага да увеличават разходите за здравеопазване на гражданите и социални пенсии. Официалната статистика сочи, че всеки четвърти във Великобритания вече страда от затлъстяване.


Няма коментари:

Публикуване на коментар