неделя, 19 май 2013 г.

Всяко следващо поколение на земята е по-глупаво от предишното


Според британски учени, с всяко столетие човечеството става по-малко креативно и съобразително. Подобен извод е бил направен, след анализ на скоростта на реакциите на съвременните хора с тези, които са живяли във Викторианската епоха. 
Резултатите от изследванията свидетелстват, че има постоянно снижаване на показателя на общия интелект. През 1889 година скоростта на реакции на представители на мъжкия пол била 183 милисекунди, а към 2000 година този показател е вече 253 милисекунди. Аналогична тенденция се отбелязва и при жените - за този период скоростта на възприемането се изменила от 188 до 261 милисекунди.

Според съобщение на  The Telegraph, намаляването на скоростта на рефлексите също така говори за намаляване на коефициента на интелекта - IQ като цяло. На всеки десет години той намалява с 1.23 бала, а в сравнение с 1880 година е намалял с 14 пункта.
Високата скорост на реакциите при хората от Викторианската епоха говори за това, че те са били по-изобретателни и по-творчески. 
Един от водещите автори на изследванията Майкъл Вудли подчертава, че намаляването на нивото на интелект може да достигне показатели, с които човечеството е започвало в периода на естествения подбор. Според Вудли общото ниво на интелекта на човечеството се снижава в резултат на естествена селекция, тъй като в наши дни умните хора раждат много по-малко деца, отколкото хората с ниско интелектуално ниво. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар