събота, 1 септември 2012 г.

САЩ ще възродят програмата за усвояване на Луната и ще построят там постоянна база

Националната Космическа Агенция на САЩ (NASA) се занимава с разработване на програма за завръщане на Луната, ( в замяна на проваления проект Constellation) и планира да разгърне строителство на постоянна лунна база, за това на Международния космически конгрес, провеждащ се в Москва, разказа директорът на програмата на пилотирани космически полети на NASA  Майкъл Сербер  (Michael Serber).

 


Заедно с това, представителят на агенцията отбеляза, че на този етап основен приоритет остава работата по Международната Космическа Станция (МКС), която ще служи като основен научно-изследователски комплекс   до около 2020 година, и която ще позволи да се отработят технологии за бъдещи полети към Луната, Марс и неговите спътници. Също така Сербер разказа, че NASA продължава работата над ново поколение космически кораби MPCV, първият тестов полет на които е планиран за 2014 година. 
По време на доклада Сербер повтори думите на администратора на NASA Чарлз Болдън (Charles Bolden) за това, че агенцията за в бъдеще ще се ориентира към сътрудничество с частни компании в областта на космическите превози. На този етап няколко компании притежават технологии за изпращане на космически кораби в орбита. Една от тях SpaceX разполага с доказал своята работоспособност товарен кораб Dragon, , който вече извърши тестов полет към Международната Космическа Станция. Първият полет за доставка на полезен товар към МКС е планиран за октомври 2012 година. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар