вторник, 18 септември 2012 г.

Земята се отдалечава от Слънцето с 15 сантиметра на година


Водещи японски астрономи установили няколко причини, които влияят на процеса на непрекъснатото отдалечаване на нашата планета от Слънцето. По думите на учените за това явление е виновно приливното взаимодействие на Земята с нейната звезда. Резултатите от изследването били публикувани в научното издание  «Astronomy and Astrophysics».



Сега астрономи от целия свят разглеждат версии на този феномен, който по-рано не беше известен на науката. Едно от най-вероятните предположения е в действието на загадъчната тъмна материя, с която е запълнена нашата галактика. Също така на увеличението на разстоянието между Земята и Слънцето влияе загубата на маса на нашата звезда, поради изхвърлянето на плазма (плазма емисии).
Когато японските специалисти провели специално моделиране, те разбрали, че ежегодно Земята се отдалечава от Слънцето с 15 сантиметра, а от Луната - с четири.
Напомняме, че за първи път това явление беше забелязано от изследователите през 2004 година и до сега никой не може да намери точно обяснение за него. Многочислените хипотези  и теории са само  предположения на учените, затова са нужни по-нататъшни детайлни научни разработки в даденото направление. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар