сряда, 29 август 2012 г.

NASA публикува снимки от подножието на планината Sharp, направени от Curiosity

За времето на своето присъствие на повърхността на Червената планета марсоходът  Curiosity изпрати на Земята огромно количество данни за научни изследвания. Представители на  NASA отбелязаха, че обемът информация, предадена от Curiosity, вече надхвърля този, който е бил получаван от всички други разработени от организацията марсоходи взети заедно. Космическото ведомство публикува няколко нови изображения, получени от повърхността на Марс.




На панорамната снимка горе може да се види подножието на планината Sharp, която по своята структура напомня на Големия Каньон в САЩ. Изображението е заснето на 23 август 2012 с помощта на системата Mast Camera, монтирана на  Curiosity, а след това е обработено от специалистите на  NASA с цел опростяване на анализа на местността, запечатана на снимката. По информация  на NASA острата могила в центъра на снимката има диаметър около 300 метра и височина приблизително 100 метра.





Напомняме, че марсоходът  Curiosity извърши успешно кацане на  на Марс на 6 август 2012. От 9 август той предава снимки от повърхността на планетата, а на 20 август изпробва разположената на борда му лазерна установка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар