сряда, 15 август 2012 г.

Книгата за независима Бавария още не е публикувана, но вече предизвикава скандал



Немският политик Уилфрид Шарнагл утвърждава, че Бавария за в бъдеще може да излезе от състава на Германия. Видният деятел на Християнско-социалния съюз, съратник на Ангел Меркел счита несправедливо сегашното положение, при което икономически по-развитата Бавария е принудена да помага на други по-слабо развити германски области.

Объркването и колебанието в Европейския Съюз доведе до появяването на сепаратистки настроения там, където никой не ги е очаквал. В Германия се готви за публикация книга на известния немски политик Уилфрид Шарнагл. В своята работа той се опитва да докаже, че у Бавария има всички шансове да стане независима държава.

Припомняме, че най-голямата и най-преуспяващата федерална земя на Германия - Бавария, съхраняваше независимостта си до 1871 г., когато тя се съгласи да влезе в състава на Северно-Германския съюз, преобразуван в Германска империя. И оттогава сред баварците периодически избухват дискусии за това, доколко правилен е бил избора за обединение с Германия. Поддръжниците на сепаратистките настроения считат, че Бавария е напълно самостоятелна земя, в която има всичко, за да стане независима процъфтяваща страна. Тази мисъл провежда в своята книга Уилфрид Шарнагл. Той е убеден, че ако стане независима, Бавария ще бъде успешна държава, тъй като сега тази федерална земя е най-привлекателната в сравнение с останалите немски райони. По численост на населението и по мощност на икономиката, казва Шарнагл, Бавария може да претендира за седмо място в Европейския съюз. 

Той подчертава, че главният проблем се явява системата за разпределението на доходите между федералните земи, в рамките на която система, Бавария е принудена да дели с много по-малко успешни райони своите данъчни постъпления. Така например до  2011 година Мюнхен е предал за тези цели три и половина милиарда евро, което представлява около половината от целия фонд на Германия, създаден за бедните окръзи. И това, по думите на Уилфрид Шарнагл е прекалено висока цена, която баварците са принудени да плащат за общото благополучие на Германия.

Авторът споменава и друг проблем, който безпокои жителите на Бавария. В сегашния момент тази федерална земя се намира в зависимост от два центъра - столицата на Германия, Берлин и центъра на Евросъюза, Брюксел, което предизвиква определени усложнения при приемането на важни решения.

Водещите немски политици засега не коментират книгата на Уилфрид Шарнагл, като обещават да направят това след нейното издаване. Обаче още сега се вижда, че тя предизвиква сериозен резонанс в Германия, не на последно място защото, въпросът за дотациите на бедните райони , Бавария има намерение да решава чрез Конституционния съд на Германия. А това нагледно показва, че проблемите, за които говори в книгата си Уилфрид Шарнагл не само съществуват, но и дават своя отпечатък на политическия живот на страната. 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар