понеделник, 17 октомври 2022 г.

Точната възраст на възникването на живота на Земята

 Геолозите успяха по-точно да установят периодите на основните етапи на планетарните промени и да разберат как и кога са изчезнали протоконтинентите и се е появил съвременният вид на земната повърхност.

Според официалната версия възрастта на Земята е около 4,5-5 милиарда години, но когато възникна въпросът за времето на промяна на външния вид на повърхността на планетата и за периода, в който се е зародил животът, това предизвика спор между изследователите. Трудността беше във факта, че материалът, отнасящ се до този период, не беше физически запазен.

Възрастта на най-древните скали, които могат да се използват за изследване, не надвишава 3,5-3,8 милиарда години. След като извършиха дълбоки разкопки на територията на съвременна Австралия в района на Джак Хилс, геолозите успяха да намерят проби от древен циркон, което доказа, че още преди 4,3 милиарда години планетата е имала скалисти континенти, покрити с вода. Китайски учени успяха да моделират процесите, довели до изчезването на първите земни континенти в предархейския период.

Вътрешният топлинен поток на планетата в онези древни времена е бил няколко пъти по-силен, отколкото е сега. Ранните континенти бяха нестабилни и, разцепвайки се и топейки се, отиваха в мантията, където се втвърдяваха и се превръщаха в основата за бъдещи кратони. Учените след изследвания стигнаха до извода, че животът на планетата се е зародил много по-рано, отколкото се смяташе досега - преди около 4,4 милиарда години.

Това се е случило веднага след като температурата на планетата е позволила на водата да поддържа течно състояние. За развитието на живите организми е била необходима атмосфера и необходимите хранителни вещества, чиято поява е повлияна именно от унищожаването на протоконтинентите. Техните останки наситиха водата с органични и минерални остатъци, което просто даде тласък на развитието на живота на нашата планета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар