събота, 15 октомври 2022 г.

Великият изобретател Цай Лун

 Всеки знае, че дължим появата на хартията на Китай, но малцина са чували за Цай Лун, нейния изобретател. Благодарение на това откритие стана възможно да се натрупат знания и да се съхранят, и следователно да се придвижи напредъкът.



Скромен петнадесетгодишен младеж, който се озовава в двореца на китайския император през 75 г. като евнух, Цай Лун става служител на императорския двор на 105 г. Той заслужи такова повишение със своето старание и изобретателност.

През 105 г. Цай поднася на владетеля подарък - мостра хартия, изработена от фино смлени растителни влакна. Хо Ди оцени подаръка и благодари на Лун, като му даде аристократична титла и го надари с богатство.

Преди това изобретение китайците са писали върху копринена, бамбукова и груба конопена хартия. Кай Лун измисли друг начин. Под негово ръководство конопените влакна, дървесната кора, парцалите и остатъците от риболовни принадлежности бяха внимателно натрошени и след това поставени във вода за дълго време.

След това напоената смес се подлага на нагряване. След като се нанесе на тънък слой върху специални плочи и се изсуши. Листовете, след като изсъхнат, се използват като хартия за писане.

Cai Lun остана в историята като автор на едно изобретение. Скоро талантливият царедворец се забърква в една от дворцовите интриги и през 114 г. умира след отрова.

В Китай Цай Лун се нарича божеството на производството на хартия.

В негова чест е издигнат паметник, издадени са марки и календари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар