събота, 13 август 2022 г.

Астрономите изчислиха кога ще загине Слънцето

ESA: Слънцето ще направи Земята необитаема в рамките на 1 милиард години

Астрономите на Европейската космическа агенция (ESA) са картографирали живота на Слънцето като част от проекта Gaia Milky Way.

Основната мисия на Gaia е да картографира Млечния път. Астрономите проследяват позицията и движението на звездите в небето, като същевременно правят подробни наблюдения на яркостта и спектралната класификация на всяка звезда. Тези стойности могат да се използват за определяне на фактори като химическия състав и температурата на звездите, които могат да се използват за оценка на възрастта на звезда.

Масата на звездата остава същата с възрастта, но температурата се променя. Тази стойност зависи от ядрения синтез, протичащ в звездното ядро, и се увеличава, когато звездата наближава смъртта.

Слънцето е класифицирано като жълто джудже, на възраст около 4,57 милиарда години и има повърхностна температура от 5772 Келвина. Астрономите са изследвали подобни звезди с ниски температури между 3000 и 10 000 келвина. Такива звезди обикновено са по-малки и живеят по-дълго.

След като определиха звездите, които са най-подобни на Слънцето, астрономите изчислиха времето на смъртта му. Температурата на Слънцето ще достигне своя връх на около 8 милиарда години, след което то ще се превърне в червена гигантска звезда на възраст от 10 до 11 милиарда години. В крайна сметка звездата ще изчерпи водорода, необходим за ядрения синтез и ще умре.

Според астрономите яркостта на Слънцето се увеличава с около 10% на всеки милиард години. Той също така повишава температурата на звездата и Земята - подобни промени ще направят нашата планета необитаема.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар