петък, 12 август 2022 г.

Наводненията в Йемен убиха най-малко 38 души за 2 дни

 Проливни дъждове в югозападен Йемен и столицата на страната Сана предизвикаха внезапни наводнения и срутиха домове, убивайки най-малко 38 души през последните два дни, съобщиха официални лица в четвъртък.

Десетки домове в Сана и провинциите Дамар и Иб са се срутили напълно или са били значително повредени, казаха служители, пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят с медиите.

Районите се контролират от йеменските бунтовници хути, които са във война със сили, лоялни на международно признатото правителство на страната, подкрепяно от водена от Саудитска Арабия коалиция.

Годишният дъждовен сезон в Йемен обикновено започва през май и продължава до август, но тази година в най-бедната страна в арабския свят имаше по-обилни от обичайните дъждове, придружени от гръмотевични бури.

Междувременно в четвъртък ЮНЕСКО изрази загриженост относно въздействието на валежите върху Стария град на Сана, обект на световното наследство, където бунтовниците казаха предишния ден, че 10 от историческите къщи в града са напълно срутени и около 80 са повредени от дъждове.

Архитектурата в Стария град е уникална, с червени тухлени фасади, украсени с бели гипсови корнизи в богато украсени шарки, сравняващи рисунки с джинджифилови къщи - стил, който символизира столицата на Йемен. Много от къщите все още са частни домове, а някои са на повече от 500 години.

В имейл, изпратен до Асошиейтед прес, агенцията на ООН заяви, че следи отблизо ситуацията в Сана, както и в град Забид, бивша столица на Йемен, и стария ограден град Шибам. Заедно с Европейския съюз, агенцията на ООН възстанови повече от 200 исторически сгради в сърцето на Сана през последните четири години, но остава да се направи още, се казва в съобщението.

През 2020 г. наводненията, предизвикани от проливни дъждове, по подобен начин повредиха много исторически къщи в Стария град на Сана и подкопаха усилията за опазване. Усилията за опазване също бяха подкопани през последните години от продължаващата гражданска война, добави ЮНЕСКО.

https://news.yahoo.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар