понеделник, 28 февруари 2022 г.

Четвъртото търсене на извънземни близо до центъра на Млечния път е безуспешно

 Ако има живот в средата на нашата галактика, все още не сме го открили.

Обширното търсене на извънземни технологии в средата на Млечния път се оказа сухо.

Търсенето, четвъртото от поредица, търсещо нискочестотни радиовълни, които може да бъдат произведени от извънземни цивилизации, не намери доказателства за извънземно. Но подобренията в телескопната технология означават, че стратегията може да бъде начин за намиране на други технологично напреднали общества в бъдеще, пишат авторите на изследването в документ, публикуван в базата данни за предпечат arXiv на 7 февруари.

Водени от Chenoa Tremblay, постдокторант в Организацията за научни и индустриални изследвания на Commonwealth (CSIRO), националната научна агенция на Австралия, изследователите използваха Murchison Widefield Array в Западна Австралия, за да търсят нискочестотни радиовълни. Радиовълните са обещаващ „техносигнатура“ на извънземни цивилизации, пишат изследователите, защото вероятно са един от първите методи за комуникация на далечни разстояния, на които една интелигентна форма на живот ще се натъкне. (Хората започнаха да използват радиовълни за комуникация в края на 1800-те.)

Това беше четвъртият преглед на голяма площ от небето от екипа. Те избраха да се съсредоточат върху галактическия център, тъй като този регион на Млечния път има висока плътност на звездите. Повече звезди означават повече потенциални звездни системи и следователно повече планети, където животът може да се развива. Разбира се, има вероятност тази област на Млечния път да е по-малко обещаваща за извънземен живот, отколкото по-далечни, пишат авторите; повече звезди означават и повече свръхнови и високоенергийни изригвания от магнетари, магнетизирани неутронни звезди, заобиколени от интензивни магнитни полета.

Въпреки това екипът насочи телескопния масив към 144 известни екзопланетни системи близо до средата на Млечния път. Те също така направиха по-широко „сляпо“ търсене на област, съдържаща най-малко 3 милиона звезди в рамките на 6000 кубически парсека. (Един парсек е мярка за астрономическо разстояние, равно на 3,26 светлинни години.) Това сляпо търсене също би уловило радиосигнали, идващи от по-далечни звезди, може би покриващи милиарди потенциални звездни системи.

Изследователите усъвършенстваха откриването си за радиовълни от около 155 мегахерца и търсеха седем часа в продължение на две нощи през септември 2020 г.

За съжаление на мечтите за федерация от планети в стил "Стар Трек", изследователите не откриха никакви признаци на извънземни технологии. Но те не възнамеряват да спрат да търсят. Оттогава масивът Murchison Widefield е актуализиран, за да има по-добра чувствителност, пишат изследователите, а подобренията в изчисленията могат да позволят търсене на дори по-големи области от небето.

„Непрекъснатото подобряване на възможностите на телескопа, когато се комбинира с методични кампании за наблюдение, осигурява средство за изследване на огромното пространство от параметри, в което може да чакат да бъдат открити признаци на технологично способен живот“, пишат те в изследването.


източник :https://www.livescience.com/search-extraterrestrial-alien-technology-empty?utm_source=SmartBrief&utm_medium=email&utm_campaign=368B3745-DDE0-4A69-A2E8-62503D85375D&utm_content=4647235D-AF97-4219-957D-194CA234B89D&utm_term=80c0597f-7b6b-413e-8008-5ce038e05ed8

Няма коментари:

Публикуване на коментар