неделя, 15 август 2021 г.

Тайнственото затъмняване на ярката звезда Бетелгейзе вероятно е обяснено

 Тайнственото странно затъмняване, наблюдавано миналата година в огромната звезда Бетелгейзе, може да е от гигантски слънчеви петна и температурни колебания.

Ново проучване показва, че „голямо тъмно петно“ е довело до спадане на повърхностната температура на Бетелгейзе, което от своя страна допринесе за временно затъмняване на светимостта или присъщата яркост на червения гигант.

Силното избледняване генерира заглавия по целия свят през 2020 г., тъй като се спекулираха какво се случва. Науката все още е неясна, но астрономите обвиняват всичко - от емисиите на облаци газ, прах, до звездни колебания, преди Бетелгейзе в крайна сметка да избухне като свръхнова.

Новото проучване, ръководено от Китайската академия на науките, разглежда молекулите в спектрите - или светлинния подпис - на Бетелгейзе, за да се опита да разбере какво се случва. За да направят това, те използваха обсерваторията Вейхай (базирана в университета Шандонг в Дзинан) четири пъти през 2020 г. през периода на затъмняване и освежаване: на 31 януари, 19 март, 4 април и 6 април.

За да се оцени температурата на звездата, астрономите изследват молекули от титанов оксид и цианид, които са склонни да се образуват по -лесно в по -хладни звездни среди.

"Колкото по -хладна е една звезда, толкова повече тези молекули могат да се образуват и оцеляват в атмосферата си - и молекулярните линии са по -силни в звездния спектър", казва водещият автор София Алексеева в изявление, публикувано на 5 август. "В по -гореща атмосфера, тези молекули се дисоциират лесно и не оцеляват ", добави Алексеева.

Когато Бетелгейзе беше най -слаб на 31 януари 2020 г., неговата ефективна температура - т.е. температурата, изчислена от излъчваната радиация - беше измерена на 3476 градуса по Келвин (около 5800 градуса по Фаренхайт или 3200 градуса по Целзий)

Но след като звездата се върна към нормална яркост, измерванията показват почти 5% повишаване на температурата до 3 646 Келвина (приблизително 6100 F или 3370 градуса С.)

Като се има предвид, че Бетелгейзе може да измине още стотици години от превръщането на свръхнова, казват астрономите в своя изследователски документ, публикуван на 5 август в списанието Nature Communications, те заключават, че е малко вероятно цялата повърхност да се охлади временно с това количество. По -скоро трябва да е било слънчево петно - или по -скоро "звездно петно" - блокиращо излъчването на част от радиацията на Бетелгейзе, казват те.

Звездни петна, като слънчевите петна, които се появяват на слънцето, се смята, че са често срещани на червени гигантски звезди като Бетелгейзе. Петната възникват като смущения в потока на магнитно поле на звезда към фотосферата или видимата повърхност на звездата. Слънчевите петна обикновено са големи групи от магнитна активност и могат да доведат до изблици или емисии на частици, известни като изхвърляне на коронална маса - източник на слънчевия вятър в нашата Слънчева система.

Докато това изследване на температурата беше фокусирано върху затъмняването на Бетелгейзе, екипът каза, че бъдещите изследвания в тази област могат по -добре да информират нашето изследване за всички червени гиганти - основният източник на тежки елементи във Вселената, поради склонността на звездите да експлодират и да бълват материал. 


https://www.livescience.com/betelgeuse-star-dimming-explained.html?utm_source=SmartBrief&utm_medium=email&utm_campaign=368B3745-DDE0-4A69-A2E8-62503D85375D&utm_content=E515AD0D-D741-4D89-BF21-5692FAEAF946&utm_term=c1fa1fb9-c544-44b5-ab76-f30583ff0f75


Няма коментари:

Публикуване на коментар