сряда, 11 август 2021 г.

Новият модел установява, че устойчивите на ваксини коронавирусни „мутанти“ са по-вероятни, когато предаването е високо

 Резистентни на ваксини коронавирусни мутанти е по-вероятно да се появят, когато голяма част от населението е ваксинирано и предаването на вируса е високо и не се предприемат стъпки за спиране на разпространението, предполага нов модел. С други думи, ситуация, която много прилича на настоящата в САЩ

Математическият модел, публикуван на 30 юли в списанието Scientific Reports, симулира как степента на ваксинация и степента на предаване на вируса в дадена популация влияят върху това кои варианти на SARS-CoV-2 доминират във вирусния пейзаж. Най-добрият начин да се премахнат резистентни на ваксини мутанти, преди да се разпространят, е да се получат изстрели в ръцете възможно най-бързо, като същевременно се поддържа ниска предаване на вируса, установиха авторите; в своя модел те приемат, че ниските нива на предаване отразяват приемането на поведенчески мерки като маскиране и социално дистанциране.

Тази последна точка е от решаващо значение: Ако предаването на вируса е ниско, всички резистентни на ваксина мутанти, които се появят, получават по-малко шансове за разпространение и по този начин те са по-склонни да изчезнат, каза старшият автор Фьодор Кондрашов, който ръководи лаборатория за еволюционна геномика в Института за наука и технологии в Австрия.

Ако предаването на вируса е високо, устойчивите на ваксини мутанти получават шанс да заразят много неваксинирани и ваксинирани хора. Това означава, че тези варианти могат лесно да надминат други версии на вируса и скоро ще се появят като доминиращи щамове в циркулация.

Този най-лош сценарий се случва, когато много, но не всички, хора в популацията са ваксинирани, честотата на предаване е висока и вирусът се разпространява неконтролируемо, установиха авторите. При този сценарий най-вероятно е да се появят резистентни на ваксина мутанти, когато около 60% от населението е ваксинирано; в този момент голяма част от населението е защитено срещу оригиналния вирус, така че инфекциите от този щам на вируса започват да намаляват и резистентни на ваксини мутанти придобиват конкурентно предимство. И ако предаването на вируса остане високо, тези мутанти скоро ще царуват върховно, предполага моделът.

Тези резултати "не са контраинтуитивни, нито изненадващи", казва Майкъл Леви, доцент по епидемиология в катедрите по биостатистика и епидемиология в Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания, Perelman, който не е участвал в проучването.

„Еволюцията се нуждае от натиск и тъй като все повече хора се ваксинират, има и по-селективен натиск върху вируса“, който да се промени, за да се избегнат имунните реакции, предизвикани от ваксината, каза Леви в Live Science в имейл. Въпреки че не е непременно изненадващо, новото проучване обръща внимание на „много реалната възможност“, че нововъзникващите мутанти могат да оспорят ефективността на съществуващите ваксини.

Д -р Антъни Фочи, ръководител на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, изрази подобни притеснения при обсъждането на широко разпространения делта вариант с информационната агенция McClatchy тази седмица. Ранните данни показват, че ваксините все още предпазват от делта варианта, въпреки че те работят по -добре срещу оригиналния вирус, съобщава преди това Live Science. Но Фочи каза, че се опасява, че предвид настоящите нива на инфекция, сега вирусът има "достатъчно шанс" да генерира още по -страхотен мутант от делтата.

"Може да има вариант, който се задържа там, който може да отблъсне делтата", каза Фочи. Намаляването на вирусното предаване би помогнало да се премахне такъв вариант, преди да го поеме, или да предотврати неговото съществуване.

Новият модел подчертава риска от недопускане на разпространение на SARS-CoV-2, особено когато голяма част от хората-но не всички-са ваксинирани. Въпреки това, моделът не отговаря напълно на реалността и все още се борим с големи неизвестности, каза Кондрашов.

Например, в опростения модел, всички оригинални и мутантни щамове са еднакво трансмисивни, но различните щамове често се различават по предаваемост. Например, делта вариантът, смятан за най-предаваемата версия на вируса досега, надминава досега всички известни варианти на коронавирус с някои белези на ваксина.

Възможността да се избегнат ваксините помага на мутант да поеме само след като популацията се доближи до стадния имунитет за други версии на вируса; преди този момент ваксинорезистентните варианти трябва да се конкурират с уязвимите към ваксините варианти, за да се заразят телата, каза Кондрашов. Тъй като делтата се разпространява толкова лесно, делтата притежава конкурентно предимство пред устойчивите на ваксини варианти с по-ниска трансмисия-засега.

Също така не е ясно колко мутации би трябвало да набере един вариант, за да бъде едновременно силно трансмисивен и да може да избегне ваксините, или дали това е вероятно при SARS-CoV-2; такъв мутант би бил притеснителен, ако може да започне да се разпространява, докато делтата нараства.

Високопредаваните щамове могат да увеличат скоростта, с която се появяват нови резистентни на ваксини мутанти, тъй като високата скорост на разпространение дава на вируса повече шансове за мутация, пишат авторите в своя доклад. Но като цяло по -високите скорости на предаване не променят цялостния модел, описан в модела, най -вече колко често се появяват мутанти и когато се установят в населението, пишат те.

Това каза, че точната вероятност дали заразен човек ще започне да изхвърля резистентни на ваксини мутанти е „наистина голяма неизвестност“, каза Кондрашов. "Това е може би най -голямата неизвестна променлива, която имаме в нашия модел." Различните индивиди вероятно имат малко по -различни шансове да станат домакини на обезпокоителни мутанти; например имунокомпрометираните хора понякога могат да отделят вируса в продължение на месеци, през което време вирусът получава много, много шансове да мутира, показват проучванията.

Въпреки че моделът не имитира точно реалността, "не виждам никакво предположение [авторите са направили], което да промени основната точка, което отново не е изненадващо", каза Леви. На фундаментално ниво, когато голяма част от хората са ваксинирани, но честотата на предаване е висока, това поставя началото на появата на устойчиви на ваксини варианти, каза той. "Фактът, че все още нямаме вариант, който напълно да избягва ваксините срещу тРНК, не означава, че няма да дойде."

И така, какво можем да направим, за да избегнем този най-лош сценарий?

За Кондрашов основният извод е, че „много е необходимо да се поддържат нефармацевтични интервенции“, като например маскиране, „през цялата кампания за ваксиниране, до самия, самия край“. Въпреки това, в идеализирания модел, всеки въображаем човек в популацията има еднаква вероятност да се ваксинира, това е само въпрос на кога, отбеляза той. Това не улавя реалността, при която децата все още не могат да бъдат ваксинирани и не всички отговарящи на условията възрастни са готови да бъдат ваксинирани.

Тъй като ние не живеем в модел, авторите вместо това препоръчват на хората да поддържат мерки като маскиране и дистанциране „за разумен период от време“, дори след като делът на ваксинираните хора се доближи до прага на имунитет на стадото, пишат в доклада си. Това би помогнало за изтичане на устойчиви щамове, преди те да се разпространят твърде далеч.

Това е в съответствие с новите насоки на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), според които напълно ваксинираните хора трябва да носят маски в обществени закрити пространства, ако в тяхната зона има „значително“ предаване на коронавирус. (Можете да проследите степента на предаване на вашия окръг на уебсайта на CDC.) Това е така, защото ваксинираните хора, които уловят делта, понякога могат да разпространят вируса толкова лесно, колкото тези, които са неваксинирани.


Първоначално публикувано в Live Science.

https://www.livescience.com/coronavirus-vaccine-resistance-mutation-model.html?utm_source=SmartBrief&utm_medium=email&utm_campaign=368B3745-DDE0-4A69-A2E8-62503D85375D&utm_content=E515AD0D-D741-4D89-BF21-5692FAEAF946&utm_term=c1fa1fb9-c544-44b5-ab76-f30583ff0f75


Няма коментари:

Публикуване на коментар