понеделник, 27 март 2017 г.

Намерен е метод да предскажем собствената си смърт

Учените от Стокхолмския Университет изяснили, че загубата на обоняние в средна или по-голяма възраст може да бъде предвесник на скорошна смърт на човека, съобщава   The Telegraph.


В продължение на 10 години учените наблюдавали 1774 шведи на възраст от 40 до 90 години. Участниците в експеримента преминавали тест за определяне на 13 различни миризми.
В резултат на това специалистите открили връзка между смъртността и това доколко успешно хората са преминавали теста. Всеки грешен отговор на човек означавал, че вероятността за скорошна смърт за него се увеличава с 8 процента, изчислили учените.
Резултатите от изследването потвърждават съществуващата теория за това, че способността за обоняние се явява важен показател за здравето и стареенето на главния мозък. По-рано е било открито, че хората страдащи от болестта на Алцхаймер изпитват трудности с разпознаването на миризмите.
Този, който се е лишил от способността да възприема миризми за известно време не бива да се паникьосва, тъй като загубата на обонянието може да бъде в резултат на различни фактори, като например възпаление на слизестата обвивка на носните кухини или други, отбелязва The Telegraph.



Няма коментари:

Публикуване на коментар